keskiviikko 21. tammikuuta 2015

100 - Zaat (1971)



Zaat on vuonna 1971 valmistunut tiede/kauhuelokuva. Kyseisen pätkän on ohjannut Don Barton, käsikirjoittajana toimii herra nimeltä Don Barton ja elokuvan on tuottanut kukas muukaan kuin heeeerra Don Barton. Pienet aploodit Bartonin pojalle. Suurin osa elokuvaan osallistuneista ei kuitenkaan ole esiintynyt muissa elokuvatuotannoissa. En kyllä voi uskoa miksi.

Elokuva alkaa samalla tavalla kun kaikki hyvät elokuvat, pitkällä monologilla kaloista. Voisit hyvinkin luulla tätä huonoksi Avara Luonto dokumentiksi mikäli taustalla ei jorisisi taikuri-hypnotistilta kuulostava herrasmies. Pian tutustummekin kyseiseen herrasmieheen, Tohtori Kurt Leopoldiin joka vaeltelee päämäärättömästi rannalla jonka jälkeen hän hiippailee salaiseen laboratorioonsa. Tohtori Leopold on päättänyt kostaa kaikille kolleegoilleen jotka ovat nauraneet hänen neroudelleen. Mikä on tämän tohtorin suunnitelma? Kehittää armeija käveleviä monneja käytettyään hänen kehittämäänsä Zaat myrkkyä. Vittu käveleviä monneja.

Onko se mies? Onko se hirviö?
Onko se saatanan ruma halloween asu?
Muutaman erittäin kuivan kostomonologin jälkeen alkaa pian kuitenkin tapahtumaan kun tohtori pistää Zaat nupit kaakkoon ja hyppää omaan altaaseensa muuntautuakseen pelottavaksi hirviöksi. Pian hän toteuttaakin suurimmat haaveensa ja myrkyttää läheisen järven saadakseen kävelevän monniarmeijan. Käveleviä monneja. Pian kuitenkin tuttu ajatus herra kosto pistäytyy hyvän tohtorin mielessä ja hän päättää pistää kylmäksi kaksi kolleegaa jotka eivät arvostaneet hänen selvästikkään ylivertaista älykkyyttä. Kaupungin seriffi ei tietenkään usko huhupuheita kalahirviöstä ja mahdollisesta monniarmeijasta koska mitä luultavimmin hän on täysjärkinen ihminen.


Tämän elokuvan suurin ongelma ei ole järkyttävän huono puvustus, huono äänimaailma tai huonot näyttelijäsuoritukset. Tämän elokuvan suurin ongelma on että se on saatanan tylsä. Tyhmempi ihminen voisi luulla että kävelevästä kalahirviöstä pikkukaupungissa ei voi saada tylsää, onhan se lähes HP Lovecraftin tyylinen tarina mutta kyllä siinä nyt on jotenkin onnistuttu.

Meidän oma Tohtori Leopoldimme tuntee olonsa yksinäiseksi ja päättää tehdä itselleen morsiammen järven rannalla majailevasta bikineissä viihtyvästä tyttösestä. Siepattuaan naisen ja upotettuaan hänet Zaat myrkkyyn hän kuitenkin heittää lusikan nurkkaan. Kuoleman syy on epäselvä, oliko kyseessä myrkky vai nauroiko neiti itsensä kuoliaaksi veden alla nähdessään hirviöpuvun. Tästä murheen murtamana päättää Kurt lähteä verenhimoiselle murhareissulle pikkukaupunkiin yösydämellä.

Tämä elokuvahan alkaa olemaan mielenkiintoinen joten otetaan tähän väliin noin 10 minuutin pituinen pätkä kun parikymmentä hippiä soittaa uskonnollista musiikkia ringissä ja paikallisen seriffin johdatuksella kävelyttävät itsensä gospelmusiikin tahdissa vankilaan. Tohtori Leopoldin kalapeenistä alkaa kuitenkin kutkuttaa joten hän päättää siepata vaimokseen tiedenaisen joka tutkii paikallisia outouksia järvessä. Tästä pääsemmekin pian loppuun jossa Tohtorimme ottaa luodin nahkaansa ja pakenee järveen. MUTTA KUOLIKO HÄN TODELLA??? En tiedä saanko unta ennenkuin olen saanut vastauksen tähän.

Tunnustan kyllä lievän yllätyksen koska loppu oli itseasiassa suhteellisen mielenkiintoinen nähden kuinka helvetin ennalta-arvattava kyseinen tunkio muuten oli. Kaikenkaikkiaan kadun tätä lupaustani jo nyt vaikka vielä on 99 huonoa(?) elokuvaa jäljellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti